Σελίδες

Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2020

Φτιάχνουμε ελιές στο αλάτι - Συνταγή για Αλατσολιές

Σε μια γωνιά του μπαλκονιού μας έχουμε μια ελίτσα.
Μικρή μα θαυματουργή η οποία φέτος ήταν φορτωμένη για το μέγεθός της. Οι ελιές ήταν λίγες για λάδι αλλά αρκετές για να πάνε χαμένες και να τις ρίξει ο Βοριάς. Οπότε είχαμε την ιδέα να κάνουμε δοκιμή να τις διατηρήσουμε στο αλάτι (αλάτσι που λέμε και στην Κρήτη) και να ετοιμάσουμε τις γνωστές αλατσολιές. Ένα πολύ νόστιμο μεζέ που είναι πολύ διαδεδομένος στα χωριά της Κρήτης σε ταβέρνες και παραδοσιακά καφενεία. Θυμάμαι παλιά όταν πηγαίναμε στα καφενεία του χωριού, να συνοδεύουν πάντα την τσικουδιά με αλατσολιές λίγη γραβιέρα ντομάτα και παξιμαδάκια. Τα παλιά χρόνια που δεν υπήρχαν τα ψυγεία, το αλάτι ήταν ενας από τους τρόπους συντήρησης τροφων για ολη τη χρονιά. Έτσι διατηρούσαν και τις ελιές. Με αλατσολιες ανέβαζαν και την αρτηριακή πίεση όσοι είχαν υπόταση... (!?)

Πάμε λοιπόν να ετοιμάσουμε και εμείς τις δικές μας αλατσολιές.
Αρχικά μαζεύουμε* τις ελιές (προφανώς) και τις βάζουμε στο νερό ή σε σαπουνόνερο αν δούμε να υπάρχουν έντομα στις ελίτσες και θέλουμε να τα ξεφορτωθούμε εύκολα. Εμείς προτιμάμε να πλένουμε τις τροφές μας με πράσινο σαπούνι που δεν περιέχει επικίνδυνα χημικά και είναι ασφαλές. Έπειτα ξεπλένουμε τις ελιές, στραγγίζουμε καλά και τις τοποθετούμε σε ένα σκεύος. Όπως είναι βρεγμένες τους ρίχνουμε αλάτι ανακατεύουμε και τις αφήνουμε σε ένα ήσυχο μέρος.  Το αλάτι θα αρχίσει να αφυδατώνει δηλαδή να ψήνει τις ελιές. Κάθε βράδυ τις ανακατεύουμε τις ελιές και αδειάζουμε το νερό που μπορεί να συγκεντρωθεί στο σκεύος. Συμπληρώνουμε με αλάτι αν χρειαστεί και επαναλαμβάνουμε κάθε βράδυ το ανακάτεμα έως ότου οι ελιές γίνουν μαύρες. Μόλις ετοιμαστούν οι ελιές τις βάζουμε σε μπολ και απολαμβάνουμε!! Καλή επιτυχία!

Θα ανεβάσουμε και εμείς φωτό τις ελιές μας μόλις είναι έτοιμες για να δείτε και εσείς!

*Οι ελιές στην Κρήτη και ανάλογα την ποικιλία και την περιοχή είναι έτοιμες για συγκομιδή από τον Νοέμβρη μέχρι και τον Γενάρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου