Σελίδες

Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

Σπανακι χωρις φυτοφαρμακα

Πόσο ευκολο ειναι να απολαυσουμε σπιτικη σπανακοπιτα απο δυο μικρες ζαρντινιερες? Πανευκολο! Απο τη σπορά μεχρι την φροντιδα και τη συγκομιδη το σπανακι ειναι ενα πολυ ευκολο και αξιζει να το δοκιμασετε! Πως; στα φυτωρια αλλα και στα supermarket θα βρειτε σακουλακια με σπορους και ακολουθειτε τις οδηγιες. 

Σε γενικες γραμμες φροντιστε να σπειρετε τους σπορους 3 - 5 εκατοστα τον ενα απο τον αλλο σε αφρατο χωμα και σε βαθος παλι 3 - 5 εκατοστα. 

Ποτιστε σιγα σιγα ωστε να μην μετακινηθουν οι σποροι και σε λιγες ημερες θα δειτε 2 λεπτα φυλλαρακια να ξεπροβαλλουν. 
Αυτα ειναι τα πρωτα φυλλα του φυτου ενω τα επομενα θα ειναι στρογγυλα και αρκετα μεγαλυτερα. Με λιγο και συχνο ποτισμα το σπανακι θα μεγαλωσει και θα πυκνωσει και εσεις θα μπορειτε να ετοιμασετε την νοστιμοτερη σπανακοπιτα. 
Τα δικα μου προς το παρον οπως βλεπετε τα πανε μια χαρα!

Τι παρατήρησα όμως;
Αρκετά από τα φυτά άρχισαν να ετοιμάζουν κοτσανάκια με σποράκια! Αυτο συμβαίνει κυρίως όταν το φυτό διψάσει.  Επειδή όμως τα σπανάκια μου δεν έμειναν καμμία φορά απότιστα υποψιάζομαι ότι ίσως τα έβλαψε ό έντονος ήλιος που στο μπαλκόνι μου γυρίζει μετά τις 1 το μεσημέρι. Μάλλον θα πρέπει να τα φυτεβω είτε πίσω από μεγαλύτερα φυτά ή να τα προστατέψω με ένα δίχτυ σκίασης. Τι να πω;

Τετάρτη 1 Μαΐου 2013

Ετοιμασε κομποστ

Παντοτε ημουν υπερ της ανακυκλωσης και της επαναχρησιμοποιησης των υλικων οχι για οικονομικους ή περιβαλλοντικους λογους αλλα γιατι θεωρω οτι καθε τι που εχουμε στο σπιτι μας εχει περισσοτερη αξια απο οσο νομιζουμε. Θεωρω οτι εχουμε μαθει να πεταμε πολυ ευκολα οτι δεν μας αρεσει η δεν χρειαζομαστε χωρις καν να μην σκεφτουμε να το ανταλλαξουμε η να το χαρισουμε σε καποιον που ισως το χρειαζεται. Αυτο θεωρω σπαταλη. Να μην αξιοποιεις στο μεγιστο αυτο που εχεις ειτε ειναι ο χρονος σου ειτε ειναι ενα ρουχο που δεν χρειαζεσαι.
Αυτη η μικρη εισαγωγη για το κομποστ! Αφου εχεις φυτακια και χρειαζεσαι χωμα συνεχως, δεν ειναι κριμα να το αγοραζεις τη στιγμη που πετας τοσα υλικα καταλληλα για κομποστ; Κανε μια δοκιμη για μια εβδομαδα και αντι να πεταξεις φλουδες και φρουτα συγκεντρωσε τα σε ενα σημειο. Θα εκπλαγεις απο την ποσοτητα υλικου.
Τι μπορω να χρησιμοποιησω για κομποστ;
Για κομποστ μπορειτε να χρησιμοποιησετε φλουδες αλλα και ψυχα απο λαχανικα και φρουτα οπως και κλαδακια με φυλλα απο τα φυτα σας . Επιπλεον τσοφλια απο αυγα, υπολοιματα καφε και οτιδηποτε μπορει να αποσυντεθει ευκολα. ΠΡΟΣΟΧΗ! Οχι κρεατικα ή ψαρικα και οχι λαδια!
Που θα τα τοποθετω;
Οι φιλοι μας που διαθετουν αυλη μπορουν να δημιουργησουν ενα απλο σωρο σε μια γωνια. Εμεις ομως που εχουμε θεμα χωρου μπορουμε ειτε να αγορασουμε ενα κομποστοποιητη (μοιαζει με καλαθακι για τα απλυτα)
ή να χρησιμοποιησουμε ενα μεγαλο δοχειο αρκει να εχει τρυπες για να αεριζεται επαρκως. Οτι και αν επιλεξουμε θα πρεπει να φροντισουμε να ανακατευουμε καλα το μειγμα με χωμα και να το διατηρουμε νωπο. Ετσι θα αναπτυχθουν οι οργανισμοι που θα αποσυνθεσουν τα υλικα μας και θα δημιουργησουν το κομποστ. Σε μερικους μηνες το κομποστ θα ειναι ετοιμο.

Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Ντοματίνια στη γλάστρα


Ενα πολυ εύκολο φυτό για το μπαλκόνι ειναι η ντοματιά και ειδικότερα τα ντοματίνια! Εχω φυτέψει άπειρες φορές και πάντα η παραγωγή ειναι πολύ μεγάλη. Το σημαντικότερο όμως είναι πως μπορούμε να απολαμβάνουμε ντοματίνια όλο το χρόνο (εκτός γενάρη-μάρτη) οπού φυσάει πολύ και κάνει κρύο.

Η φωτογραφια με τα τοματινια τραβηχτηκε λιγο πριν τα Χριστουγεννα. Αυτο το φυτο φυτρωσε μονο του το φθινοπωρο και ετσι ανακαλυψα οτι αντεχει μεχρι τον χειμωνα. Φυσικα τα Χριστουγεννα κρατησα 2 τοματινια για σπορο. Αρχες Μάρτη αφαιρεσα τα σπορακια και τα τυλιξα σε μια βρεγμενη πετσετα για μερικες ημερες και τα αφησα σε ζεστο σημειο ωστε να τα βοηθησω να ανοιξουν μεσα στο καταχειμωνο. Αυτο το κολπο μου το ειπε η πεθερα μου και το εφαρμοζουν στην καλλιεργεια καπνου. 

Το καλοκαιρι οι σποροι ανοιγουν πιο ευκολα λογω του καιρου. Η στηριξη του φυτου ειναι ποκυ σημαντικη καθως το βαρος απο τους καρπους ειναι μεγαλο.  

Το μονο προβλημα που αντιμετωπιζω καμμια φορα ειναι ενα παρασιτο σαν φιδακι που τρωει εσωτερικα τα φυλλα και μπορει να ξερανει το φυτο. Το καλο ομως ειναι πως μεχρι τοτε το φυτο εχει ηδη καρποφορισει οποτε οι απωλειες ειναι μικρες.

Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Πατατες στο μπαλκονι

Φετος ειπα να πειραματιστω και να φυτεψω πατατες στο μπαλκονι. Ετσι σε ενα καταστήμα έτυχε να δω κάτι ειδικές σακούλες για φυτεμα πατατας σε πολυ καλη τιμη και ειπα να δοκιμασω. Οι σακουλες χωρανε γυρω στα 80 λιτρα χωμα οποτε αγορασα και δυο σακια χωμα, εβαλα λιγη κοπρια και το υπολοιπο το συμπληρωσα απο το απεναντι οικοπεδο που ειχε ενα ελαφρυ αμμωδες χωμα. Αυτα για τη μια σακουλα. Την αλλη την αφησα για να κανω κομποστ. Για το κομποστ θα αναρτησω ξεχωριστο αρθρο.

Ευτυχως ο πατερας μου την ιδια περιοδο ετυχε να εχει σπορο πατατας (ποικιλια σπουντα) και ετσι πηρα λιγο για δοκιμη. Οπως φαινεται στη φωτογραφια φυτεψα 5 πατατιες και ανοιξαν ολες. Ας ελπισουμε οτι ολα θα πανε καλα μεχρι τελους. Οπως βλεπετε δεν γεμισα τον σακο με χωμα καθως σε λιγο καιρο που θα μεγαλωσουν οι πατατες θα χρειαστει να προσθεσω και αλλο χωμα ωστε να βοηθησω τις ριζες για καλυτερη σοδεια! Λεμε τωρα... 
Το πειραμα ειναι σε εξελιξη και θα επανελθω με περισσοτερα

Φτιάξε και εσύ το mini φυτώριό σου!

Μπορεί να μην έχεις χώρο για κάτι μεγαλύτερο ή να μην έχεις τα λεφτά για κάτι καλύτερο! Δες πώς μπορείς ευκολα και γρήγορα να ετοιμάσεις ένα mini φυτώριο για το μποστάνι σου.

Θα χρειαστείς ένα δοχείο-κουτί κατα προτίμιση πλαστικό και διάφανο! ένα τέτοιο μπορεί να είναι ένα παλιό δοχείο που παγιδεύει την υγρασία, ή ένα άνετο μπολ κουζίνας(με διάφανο καπάκι) ή ότιδήποτε που μπορεί να κλείσει σχετικά καλά, χωρίς να χάνει εύκολα και γρήγορα την υγρασία και την θερμοκρασία του.

Τι χρησιμοποίησα εγώ;
Στη πρώτη περίπτωση χρησιμοποίησα ένα παλιό κουτάκι που λειτουργούσε κάποτε ώς αφυγραντήρας!
Αφού το καθάρισα πάρα πολύ καλα έκανα 2 τρύπες στη βάση για να στραγγίζει το νερό. Στη συνέχεια συμπλήρωσα 3-4 εκατοστά χώμα (κατα προτίμιση ελαφρύ) έριξα σπόρους ντομάτας και πότισα.
Το καπάκι είχε αρκετές τρύπες γιαυτό χρησιμοποίησα διάφανη μονοτική ταινία αφήνοντας μερικές τρυπούλες δεξιά και αριστερά. Κλείνουμε το καπάκι και αφήνουμε το δοχείο σε φωτεινο μερος(οχι απευθειας στον ηλιο) και κάνουμε υπονομή! Έτοιμο το φυτώριο. Προσοχή στη μεταφύτευση γιατί μπορεί οι ρίζες από μερικά φυτά να έχουν μπλεχτεί!

2ος τρόπος,
Στο εμπόριο είναι διαθέσιμες χάρτινες θήκες για φυτώρια (μοιάζουν με αυγοθήκες). Πήρα μερικές, τις γέμισα με χώμα και τον σπόρο και τις έβαλα σε ένα πλαστικό κουτί με μαυρη βάση και διάφανο καπάκι!. Αυτός ο τρόπος είναι ίσως ο καλύτερος γιατί η ρίζα κάθε φυτού δεν μπερδεύεται με τις άλλες και έτσι δεν τραυματίζεται το φυτό μας κατά τη μεταφύτευση. Στα πλάγια έβαλα λίγη ταινία για να μην πάρει το καπάκι ο αέρας. Το τοποθετουμε σε φωτεινο μερος αλλα οχι απευθειας στον ηλιο! Τα μικρα φυτωρια οταν ειναι στον ηλιο, ειναι πολυ ευκολο να σηκωσουν υψηλη θερμοκρασια και να βρασουν τα φυτα μας!

Σε τι βοηθάει το φυτώριο; Ένα φυτώριο βοηθάει στην γρήγορη και ασφαλή ανάπτυξη των φυτών αφού οι συνθήκες είναι σχετικά ελεγχόμενες και τα φυτά είναι προστατευμένα από τον καιρό.

Mini κήπος @ home!

Βρείτε χώρο στο μπαλκόνι , βάλτε 2-3 γλάστες και ελάτε να ετοιμάσουμε μαζί έναν mini κήπο!
 Όχι δεν θα κάνουμε έτσι οικονομία, ούτε θα νικήσουμε την κρίση με ένα μαρούλι στη γλάστρα! Θα είμαστε όμως πιο δημιουργικοί, θα μάθουμε κάτι καινούριο, θα χαλαρώνουμε έξω (και όχι στην τηλεόραση) και στο τέλος όλο και κάτι θα βάλουμε στο ψυγείο μας!

Και το σίγουρο είναι πως ότι φυτεύουμε μόνοι μας είναι πάντα πιό νόστιμο και πιό υγιεινό!